Ömleni fog a kínai pénz Magyarországra, vasút és kőolajvezeték is épülhet belőle
Gazdaság

Ömleni fog a kínai pénz Magyarországra, vasút és kőolajvezeték is épülhet belőle

MTI
Újabb magyarországi vasúti fejlesztések valósulhatnak meg a jövőben az Egy övezet, egy út nevű kínai kezdeményezés keretében, ezáltal külső finanszírozással, gyorsan és hatékonyan kerülhet sor a hálózat modernizálására - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Pekingben.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a kínai kollégájával, Vang Jivel folytatott több mint három órás tárgyalását követően azt közölte, hogy megállapodás született arról, hogy újabb magyarországi vasúti fejlesztéseket vesznek fel az Egy övezet, egy út nevű kínai kezdeményezés infrastrukturális projektjeinek listájára.

Ezzel megnyílik a lehetőség, hogy külső finanszírozással, gyorsan és hatékonyan tudjuk modernizálni, fejleszteni Magyarország vasúti hálózatát, amely különösen fontos most, amikor egyre több beruházás érkezik, egyre nagyobb gyárak épülnek, egyre több terméket fognak előállítani. És minél többet tudunk vasúton szállítani, annál jobban megóvjuk a környezetünket, annál hatékonyabban tudjuk kihasználni a földrajzi helyzetünkből adódó logisztikai képességeinket

- sorolta.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy kezdeményezték, hogy hasonlóképp, az Egy övezet, egy út keretében, s ezáltal "gyorsabban, hatékonyabban, kedvezőbb finanszírozási feltételekkel" kerülhessen sor a Magyarország és Szerbia közötti kőolajvezeték építésére is, ami nagyban hozzájárulhat a térség energiabiztonságának javításához. Ez arra utal, hogy az Algyő és Újvidék közötti olajvezeték magyar szakaszára is kínai forrást vesz fel a kormány, hogy most ne kelljen a magyar büdzséből megfinanszírozni:

A miniszter a téma kapcsán a Kína és Közép-Európa közötti együttműködés fontosságáról beszélt. Rámutatott, hogy számos kínai infrastrukturális beruházás eddig is hozzájárult a régió fejlődéséhez, és ezek zászlóshajója a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása, amely ma 42 százalékos készültségben van Magyarországon, a projekt keretében pedig egyszerre használnak magyar, kínai és európai technológiai vívmányokat.

Szijjártó Péter jó hírnek nevezte, hogy a pekingi kormány támogatja a kínai cégek magyarországi beruházásait, amit az is mutat, hogy a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank is hamarosan megjelenik hazánkban.

Emellett Kína díszvendégként hívta el Magyarországot az idei Nemzetközi Befektetési és Kereskedelmi Kiállításra, ez pedig komoly lehetőséget biztosít arra, hogy minél több magyar vállalat léphessen ki erre a hatalmas, 1,4 milliárdos lakosságú piacra, valamint minél több kínai cég horizontjára is felkerülhessen az ország - tájékoztatott.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/KKM

Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
eso-idojaras-ma-mai-idojaras-magyarorszagon-milyen-idojaras-lesz-ma-milyen-idojaras-varhato-milyen-ido-lesz-ma-milyen-ido-varhato